De meest voorkomende soorten schade bij auto’s

Hoe voorzichtig je ook bent met je auto, vroeg of laat zal er toch een keertje schade optreden. Het is namelijk vaker niet dan wel de schuld van de bestuurder van de auto. Niks om je zorgen over te maken dus, maar voor het gemak zetten wij even de meest voorkomende soorten schade voor je op een rijtje.

Glasbreuk na een sterretje

Bij een glasbreuk ontstaat een scheur of breuk in je ruit door temperatuurwisselingen. Meestal zit er al een klein sterretje in je ruit dat je misschien wel helemaal niet gezien hebt, maar dat doorscheurt tot een volledige barst door de warmte van de zon of doordat je de verwarming hoog hebt staan. Check je ruiten dus altijd goed op kleine sterretjes, zeker als je denkt iets tegen je raam aan te horen knallen tijdens het rijden.

Het weer, vandalisme of stenen

Je kent ongetwijfeld de beelden op het journaal nadat een storm door ons land geraasd heeft: omgevallen bomen bovenop auto’s. Nu is die kans gelukkig klein, maar kleinere schade is heel gebruikelijk als het hard waait of hagelt. Helaas heeft niet alleen het weer soms lak aan jouw mooie auto, je auto kan ook doelwit zijn van vandalisme. En alsof er nog niet genoeg vormen van schade zijn waar jij niets aan kunt doen, zijn er ook nog opvliegende steentjes op de weg die tegen je auto aan kunnen kaatsen.

Aanrijdingen en ongevallen

Een onoplettende fietser, een andere auto die door rood rijdt, een overstekend hert of een glad wegdek: het kan elke autorijder overkomen. En niet altijd valt te voorkomen dat je hierdoor een aanrijding of een ongeluk veroorzaakt. Een botsing met een andere auto, een fietser, een voetganger, een dier of een verkeersbord kan natuurlijk niet alleen vervelende gevolgen hebben voor je auto. Let dus altijd goed op in het verkeer en ga bij gladheid niet de weg op!

Inbraak in je auto

Inbraak in je auto kan voor criminelen om meerdere redenen interessant zijn. De meest gebruikelijke reden is dat er dure spullen in je auto liggen. Bijvoorbeeld je laptop of portemonnee. Maar ook bepaalde onderdelen van je auto kunnen interessant zijn voor dieven. Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat onderdelen van auto’s gestolen worden om in het buitenland door te verkopen.

Dekt je verzekering al deze vormen van schade?

Of je autoverzekering alle soorten schade vergoedt, hangt af van je dekking en van je verzekering. Je bent verplicht om WA verzekerd te zijn, waardoor je voor schade aan anderen sowieso gedekt bent. De andere vormen van schade worden vaak pas vergoed bij aanvullende pakketten. Weet je niet precies hoe en waarvoor je verzekerd bent? Check dan je polis. Heb je nog geen auto, maar ga je er eentje kopen? Dan moet je dus sowieso een autoverzekering afsluiten.